Geleneksel Türk mutfağının en vazgeçilmez yemekleri arasında yer alan Hatay usulü etli yaprak sarması, sadece geleneksel Türk mutfağını yansıtmaz. Bu yöresel tat ayrıca, evrensel bir lezzet anlayışının doruk noktalarında sıra dışı bir deneyim vadeder. Sunuşundaki nezaket, hazırlanışındaki emek ve en nihayetinde ince dokunuşlar bu yöresel lezzetin anne eli sıcaklığında evrensel bir tada dönüşmesini sağlar.
Yaprak Sarmanın Usulü: Hatay’dan Anne Eline
Antakya usulü zeytinyağlı yaprak sarması belirtilmiş olduğu gibi etlidir. Diğer yaprak sarması tekniklerinden bu lezzeti ayıran en temel özellik de tam olarak içeriğinde ete yer verilmesidir. Anadolu coğrafyasının verimli topraklarının cömertçe sunduğu asma yaprakları ise Hayat usulü yaprak sarmasının lezzet bileşenini ortaya çıkaran bir diğer önemli aktördür.
Bir yemeğin lezzet-i âlâ kıvamında bir dokuya sahip olmasına aracılık edenler içeriği olsa da Hatay usulü sarma içi tarifi, sadece içeriğinde bulunan malzemelerle fark yaratmaz. Ayrıca bir tutam emek, usulüne uygun naif dokunuşlar ve el lezzetinin yemeğe yansıtılması gerekir.
Hatay usulü yaprak sarma lezzetini derinlikli olarak hissetmek ve sıra dışı bir deneyimi herkesle paylaşmak isteyenler için bu yolculuğa refakat etmesi gereken malzemeler şu şekildedir:
- 500 ya da 750 gr. taze yaprak sarması
- 500 gr. kadar kıyma
- Güzel yıkanmış ve nişastasından arınmış 250 gr. pirinç
- Çok ince kıyılmış 1,5 demet nane yaprağı ve 3 yemek kaşığı kadar kuru nane
- El işçiliğiyle dövülmüş 3 diş sarımsak
- 3 yemek kaşığı tereyağı, 2 yemek kaşığı biber salçası
- Rendelenmiş 1adet soğan
- Kırımızı biber, tuz, karabiber, nar ekşisi
- Olmazsa olmaz 2 kaşık zeytinyağı
Özel Bir Lezzet Deneyimi İçin Püf Noktalar
Özel bir lezzetin özgünlüğü, onu var eden yapılış sürecinde harcanan detaylı emekte gizlidir. Dolayısıyla lezzet şölen yaşamak/yaşatmak isteyenlerin küçük dokunuşlara ve detaylara yeteri kadar hakim olması gerekir. Hatay usulü etli yaprak sarması serüvenin başlangıç aşamasında en çok dikkat edilmesi gereken durum da bu kapsamda 15 ile 20 dakika arasında sarma yapraklarının kaynayan tuzlu suda yumuşatılmasıdır.
Hatay usulü sarma içi tarifi, lezzet inşa etme serüveninin ikinci ve en temel aşamasını oluşturur. Zeytinyağı ve nar ekşisinin dışında kalan tüm malzemeler tek bir kaba boca edilir ve karıştırılır. Emeğin en efektif şekilde açığa çıktığı bu anda sabır ve nezaketle karışımın her malzemesinin birbirine sıkı sıkıya bağlanması sağlanır. Son aşamada ise sıcak su ilave edilir ve gerçek emeğin açığa çıkacağı serüvenin son aşaması, sarma süreci başlar.