Bilineceği üzere salamura, herhangi bir besin ürünün belli bir oranda tuz çözeltisi ya da ek karışımlarla önceden belirlenmiş bir zaman dilimi içerisinde bekletilmesi anlamına gelir. Yaprak sarma nasıl yapılır? Merak edenler ev yeni bir yöntem arayışında olanlar için salamurada bekletilmiş sarma yapraklarının çıkaracağı eşsiz lezzet yolculuğu benzersiz bir alternatif sunacaktır.

Salamura yaprak sarma etli ya da etsiz yapılabildiği gibi bu tarz bir yaprak sarma yönteminin benimsenmesi halinde en çok dikkat edilmesi gereken durumların başında yaprakların tazeliği ve salamurada bekletilmesi süresi gelir. Lezzet bakımından yüksek düzeyde tat vadeden bir yaprak sarma yapabilmenin en çok tercih edilen yöntemleri arasında ilk sırada olan salamura yaprak sarma, aynı zamanda yüksek düzeyde emek gerektirir.

Salamura Yaprak Malzemeleri  

Salamura yaprak sarma tarifi, birden fazla aşamadan olur. Klasik yaprak sarma yöntemlerinin aksine salamura yönteminde öncelikli olarak sarma yapraklarının belli bir süre bekletilmesi gerekir. Bekleme sürecine geçmeden önce sarma yapraklarının bekletileceği ortam en efektif şekilde dizayn edilmeli ve gerekli olan malzemeler temin hazırlanmalıdır.

Sofralarda benzersiz lezzetlerin ortaya çıkmasına aracılık edecek salamura yaprak sarma tarifi için ilk aşamada gerekli olan malzemeler şu şekildedir:

  • Arzu edildiği kadar yaprak sarması
  • Yaprak miktarına göre farklılık gösterecek şekilde yaklaşık yarım kilo veya daha fazla iri tuz
  • Tercih edilen yaprak miktarını muhafaza edilecek alanda kapatacak kadar su
  • Tuz oranın dengelenmesi ve kontrol altında olması için yumurta

Bu malzemelerin hazırlanmasının ardından salamura yaprak sarma tarifi ikinci aşamaya geçilebilir.

Salamura Yaprak Sarma Yapımı

Salamura yaprak sarma yapımı sürecinde öncelikli olarak ihtiyaç duyulan yaprakların etkili şekilde muhafaza edilmesini sağlayacak bir leğendir. Bu leğenin geniş olmasına özen gösterilmesi gerekir. Leğen içerisinde tüm yapraklar damarları üst üste gelecek şekilde yerleştirilir. Başka bir alanda su ve belirtilen miktarda tuz kaynatılır ve bu bileşim yaprakların üzerine dökülür. Belli bir süre bekledikten sonra yapraklar alınır ve önceden hazırlanmış cam kavanozlara özenle yerleştirilir. Bu noktada arzu edilmesi halinde cam kavanozun üzerine ağırlık yerleştirilebilir.